TEDxGorinchem 2021

Wat laat je na?

Het thema van 2021 is ‘Wat laat je na?’, volgend op het gedachtegoed van Hugo de Groot. Hij was een groot pleitbezorger van keuzevrijheid op allerlei fronten én maakte nalatenschap een belangrijk streven. Niet alleen dat van zichzelf, maar zette ook anderen aan na te denken over wat hun bijdrage was aan deze wereld en wat je wilt nalaten. Op die voet gaan we, 400 jaar later, verder. Met ‘Wat laat je na?’ als overkoepelend thema voor TEDxGorinchem 2021 richten we onze pijlen ditmaal op hoe we ons nu kunnen inzetten voor een betere toekomst. Misschien een toekomst voor onszelf nog, maar misschien nog wel meer voor hen die na ons komen. Hoe wil je worden herinnerd, wat kan als inspiratie dienen om het beter te doen, mooier te maken, welke bijdrage kunnen we nu leveren voor een positieve nalatenschap?

Alice Visser | How to supercharge yourself: unleash your inner power

Het is de norm geworden om onze gezondheid uit te besteden aan het systeem: dokters, therapeuten & coaches. Maar de combinatie van kennis over ons eigen lichaam – medische technologische oplossingen en slimme lifestyle interventies zorgt dat we onze gezondheid en energiemanagement zelf in handen kunnen nemen voor een slimmer, gelukkiger en productiever leven. Biohacker Alice legt ons uit hoe je slimmer dan je dokter kan worden, met behulp van data, technologie en biologische kennis.

Jasmijn Melse | Anyone can be a philanthropist

Volgens Jasmijn kan iedereen een filantroop zijn. En als auteur van de Gids door de goede doelen jungle kan ze het weten. Je wilt iets nalaten, maar hoe en wat? Tijdens deze talk leer je er alles over.

 

 

Andrew Greenwood | The art of aging

Andrew legt de samenhang tussen beweging, gezondheid en welzijn uit aan de hand van dans. Als dansleraar helpt hij zowel gezonde als mensen met ziekte om op een betere manier ouder te worden. Een talk die je zeker in beweging brengt.

 

Ed Dumrese | Can we pass on peace and freedom?

Ed is als directeur van Slot Loevestein de uitgelezen persoon om in het Hugo de Groot jaar op de stip van TEDxGorinchem te stappen. In zijn huidige functie én in zijn vorige rol als voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie is vrijheid het centrale thema. Een luxe waar we volgens hem niet gewend aan mogen raken.

 

Joris van der Gun | De leefbare stad

Joris is een specialist in watermanagement en klimaat, en deelt deze kennis graag met anderen. Dat leverde hem onder andere de titel duurzame docent op. Als projectmanager Blauwe Hotspot geeft hij tijdens TEDxGorinchem een kijkje in de toekomstige leefbare stad. 

 

Lisette Colijn | Wat als? De blik van de kunstenaar

Sinds kort is ze directeur/curator van het Gorcums Museum, een rol die haar perfect ligt. Op ons podium vertelt ze waarom, maar vooral wat de rol van kunst is in ons nalatenschap.

 

Bricksy | Memory bricks laten je even stil staan

Opeens lagen ze op verschillende plekken in de stad. Transparante straatstenen met een object erin die je even aan het denken zetten. Kunstenaar Bricksy plaatste door de hele stad meerdere stenen en wilde anoniem blijven, maar verleent nu voor het eerst wel zijn medewerking om het verhaal achter de Memory Bricks uit de eerste hand te vertellen.